• Arjan

Als mensen bomen waren

Bijgewerkt op: 16 feb. 2020


Ram Dass is een Amerikaanse klinisch psycholoog die later Oosterse filosofieën in het westen onder de aandacht bracht. Mooi is zijn inzicht over hoe we onszelf en andere mensen beoordelen. Ram Dass was psycholoog en via diverse non-profit organisaties verspreidt hij nu zijn inzichten en zijn boodschap. Over jezelf en anderen beoordelen schrijft hij het volgende:


"Ik denk dat we een milder oordeel krijgen over onszelf en anderen als we mensen minder als personen zien. Om dat duidelijk te maken gebruik ik graag het volgende beeld:


Wanneer je het bos in gaat en naar de bomen kijkt, zie je al die verschillende bomen. Sommige zijn krom, sommige zijn recht, sommige zijn altijd groen en sommige zijn - nou ja, wat dan ook. Je kijkt naar de boom en je vindt het prima. Je waardeert het zelfs. Je ziet in waarom het is zoals het is. Je begrijpt dat de ene niet genoeg licht kreeg en daarom zo werd, en je raakt er niet van in de war - je vindt het prima. Je waardeert elke boom.

Maar zodra je in de buurt van mensen komt, ben je die neutrale houding helemaal kwijt en zeg of denk je continu: 'jij bent te dit of te dat' en 'ik ben te dit of te dat'. Ofwel: het beoordelen is ineens begonnen. Daarom oefen ik om mensen te zien als bomen, wat inhoudt dat ik ze probeer te waarderen zoals ze zijn. Krom of recht, groen of kaal."


"Er was een periode dat ik een foto van mezelf droeg in een medaillon. Mensen vonden dat vreemd en zeiden: 'Wat een ego heeft deze man. Hij draagt zijn eigen foto om zijn nek.' Maar voor mij was het een manier om duidelijker naar mezelf te kijken. De hele storyline. Te beseffen dat mijn moeder dit deed en mijn vader dat, drugs invloed hadden en de Maharajji - het hele toneelstuk, het Ram Dass verhaal. Dat is hij, op die foto. Hoe zal het verder gaan? Hoe zal het verhaal zich ontwikkellen?

Ram Dass
Ram Dass

Maar tegelijkertijd heeft dit helemaal niets met mij van doen: ik bén dat niet. Het is een set verschijnselen, uiterlijkheden. En zodra je jezelf ziet als een set verschijnselen, net als die boom, valt er ook niet zoveel meer te beoordelen. Is die ene boom minder dan die andere? Ze zijn gewoon anders."


"Het is beter om de unieke kwaliteiten van iets te waarderen, dan het te beoordelen op basis van het door ons gewenste beeld. Dat geldt ook voor onszelf. Als je jezelf met iets gaat identificeren, afmeet aan iets, kom je in de beoordelings-modus en kijk je niet meer neutraal. De echt belangrijke beoordelingen, vanuit het kosmische perspectief, bevinden zich altijd buiten jezelf. Maar dan moet je wel kijken vanuit de ruimste context. En dat lukt alleen als je voldoende 'stil' bent.


Wanneer je van binnen 'stil' bent, waardoor je je eigen gedachten iets duidelijker ziet, 'hoor' je in je hoofd namelijk in eerste instantie de stem van je vader en van je moeder en van je docenten - die steeds iets tegen je zeggen. Je gaat - wat Freud noemt - steeds beter je Superego zien. Je gaat zien dat er een constante beoordelaar in jezelf zit. En je voedt die beoordelaar doordat je jezelf steeds maar blijft identificeren met dat door anderen opgedrongen beeld van jezelf. Je gaat tevens voelen dat je constant 'in oorlog' bent met jezelf. Dat er een deel is in jezelf dat iets doet, en een deel dat dit constant beoordeelt.


Als je van binnen 'stil' bent (bijvoorbeeld door meditatie, of lopen in een bos - AM) zie je hoe jouw Superego, jouw ID, bezig is. Je ziet dan ook dat het allemaal een set uiterlijke verschijnselen is. Omdat het gewoon niet meer ís. Een psycholoog kan die verschijnselen bij anderen bestuderen. Ik probeer dat bij mezelf te doen - o.a. door meditatie. Het helpt me om voldoende afstand te houden van mezelf. Om te zien wie en wat ik werkelijk ben."


Vertaald uit: Ram Dass on Selfjudgement, 2012

108 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven