• Arjan

In de Blue Zones word je 100 (video)


Hoe wordt je meer dan 100 jaar oud? Onderzoeker Dan Buttner van National Geographic, bezocht díe plekken op de wereld waar bovengemiddeld veel mensen wonen die meer dan 100 jaar zijn. Zulke plekken zijn er o.a. op Sardinië, in Japan en in Griekenland. Hij onderzocht de gemeenschappelijke kenmerken, en ouderdom blijkt niet alleen met voeding en voedingspatronen te maken te hebben. De mensen die bovengemiddeld oud worden bewegen veel tot op hoge leeftijd, zijn sociaal gewaardeerd en eten op specifieke manieren.

Dan Buttner onderzocht de leefgewoonten van senioren en 100-plussers in Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en bij Zevende-dags Adventisten in Californië.

Vanzelfsprekend bewegen:

'Blue Zoners' gaan niet naar de sportschool, maar lichaamsbeweging is een natuurlijk en logisch resultaat van de manier waarop hun leven is ingericht. Honderdjarigen in Okinawa zitten niet op een stoel, maar op de vloer en gaan tientallen keren per dag door de knieën. De oude Sardijnen wonen in huizen met trappen. Elk bezoekje aan winkel, kerk of vrienden is aanleiding voor een wandelingetje. Er wordt weinig tot geen gebruik gemaakt van moderne gemakken en mechanische hulpmiddelen. Als ze een taart bakken, mixen ze het beslag met de hand en niet met een mixer. Als ze wel bewust aan lichaamsbeweging doen, dan doen ze activiteiten die ze leuk vinden; er wordt veel gewandeld en getuinierd.


Zie verder:

- https://www.bluezones.com/dan-buettner/

- https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/blue-zones-levenslessen-voor-iedereen~b128bfbb/


42 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven