top of page
  • Arjan

Boek: Een stap terug

Bijgewerkt op: 25 jun. 2022

Begin april verscheen 'Een stap terug' als vervolg op mijn radicale boek 'Hoe nietsdoen de wereld redt'. Luister de podcast of lees verder onder de afbeelding.

Nieuwe generatie wil een gezonde aarde

Het schrijven van het boek kwam in een stroomversnelling door mijn recente opa-schap. Je beseft dan nóg meer: het wegkijken moet stoppen. Onze westerse maat voor succes is niet langer houdbaar: we consumeren en produceren elk jaar 70% meer dan de aarde kan verwerken. En onze zogenaamde duurzaamheid is ook geen succes: dat is vooral een excuus om te kunnen blijven doen wat we deden. Maar hoe komen we sneller bij een nieuwe, gezonde en natuur-inclusieve mentaliteit? Daarvoor moeten we weer leren voelen.


Want aan de basis van een gezonde aarde, ligt onze verbinding met de natuur. Alleen wanneer we ons diep verbonden voelen met de natuur, wanneer we onze afhankelijkheid ervan persoonlijk ervaren en de intelligentie van de natuur in ons dagelijkse leven gaan ervaren, gaan we de juiste keuzes maken. Alleen dan zullen we de planeet werkelijk ondersteunen en niet langer leegzuigen. Als we weer leren voelen en onszelf openstellen, komen we verder.


Leer voelen

In onze super-rationele westerse wereld is de stap van hoofd naar hart, naar voelen, geen gemakkelijke. We weten precies hoe de ecologische teruggang zich voltrekt en wat de gevolgen zijn. Maar we vóelen het niet. We stellen ons niet open voor wat de cijfers werkelijk betekenen. We voelen niet wat het voor óns betekent, want we voelen onszelf geen onderdeel van de natuur. Hoe komen we bij ons gevoel?


Als westerse onderzoeker was de weg van hoofd naar hart voor mij niet vanzelfsprekend. Die weg werd meer en meer geopend toen ik me tijdens mijn werk ging verdiepen in oosterse filosofie, inheemse wijsheid en natuurlijke geneeswijzen. Buiten het zicht van onze westerse samenleving is bij veel volken het gevoel van eenheid met de natuur leidend in de keuzes die in het dagelijks leven worden gemaakt. Onderbuik kennis, is ook kennis, heb ik geleerd.


Stappenplan en dagelijkse routine

Ik heb gemerkt dat er inmiddels behoefte is aan een concreet stappenplan. Dat biedt dit boek. Ik volg in 10 hoofdstukken de lijn weten-voelen-doen van Matthijs Schouten. Een mentaliteitsverandering ontstaat namelijk niet door goede voornemens. Mijn nieuwste boek 'Een stap terug' helpt a) om hiervan bewust te worden en is b) een praktisch en bruikbaar plan voor een persoonlijke en collectieve aanpak.


Het boek is vanaf NU overal verkrijgbaar en wordt via Libris gratis verzonden.

63 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page