• Arjan

De aarde ben jij – Thich Nhat Hanh

De boeddhistische kijk op het universum is holistisch. Niet dualistisch. Moeder Aarde ben jij zelf. Thich Nhat Hanh verwoordt het mooi in dit interview. Hij is boeddhistisch zen meester in Plum Village, in Frankrijk. Als boeddhistische monnik in ballingschap gaf hij een interview over duurzaamheid aan The Gardian.


Thich Nhat Hanh: "Je draagt Moeder Aarde in je mee. De Aarde is niet buiten jou. Moeder Aarde is niet slechts je omgeving. Pas als je inziet dat jij en de Aarde volledig verweven zijn kun je met de Aarde ‘communiceren’. Kun je luisteren. Het is bijna een vorm van gebed.”


Angst, verlatenheid, haat en woede komen voort uit de verkeerde opvatting dat jij en de Aarde twee afzonderlijke entiteiten zijn, dat de Aarde slechts je omgeving is. Dat is een dualistische manier van zien. Maar wanneer je je bewust bent van je lichaam, van je ademen en diep naar jezelf en de omgeving kijkt, ga je beseffen dat jij en de Aarde één zijn en dat jouw bewustzijn ook het bewustzijn van de Aarde is.


Thich Nhat Hanh: "De beoefening van mindfulness helpt om Moeder Aarde ‘aan te raken’. Als ik aandachtig drink, geniet ik meer van mijn thee. Dan ben ik volledig aanwezig in het hier en nu, en word ik niet meegesleept door mijn verdriet, mijn angst, mijn projecten, het verleden en de toekomst. Ik ben hier en nu, en helemaal beschikbaar voor wat nu gebeurt. Als ik thee drink is dit een prachtig moment.”


We hebben een echt ontwaken nodig om onze manier van denken en ervaren te veranderen. Dan kunnen we niet volstaan met minder bomen kappen en niet het water vervuilen, dat is niet genoeg. Pas als we de mogelijkheden en de schoonheid van Moeder Aarde herkennen en erkennen, ontstaat echte verbinding en respect.

Je hebt geen geld, macht of roem nodig om gelukkig te zijn. Zoek contact met Moeder Aarde. - Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh: "Je hebt geen geld of macht of roem nodig om gelukkig te zijn. Mindfulness kan je helpen om gelukkig te zijn in het hier en nu. Elk moment kan een gelukkig moment zijn. Veel mensen worden vandaag de dag ziek omdat ze vervreemd raken van Moeder Aarde. Mindfulness helpt ons om Moeder Aarde weer 'aan te raken' en dat kan mensen helpen genezen. Zo gaan de genezing van mensen en Moeder Aarde samen.”

Dit soort verlichting is zeer cruciaal voor een collectief ontwaken. Het boeddhisme spreekt van meditatie als een daad van ontwaken, om wakker te zijn van het feit dat de Aarde in gevaar is en levende wezens in gevaar zijn. Want we hebben een systeem gebouwd dat we niet onder controle hebben en waar we inmiddels slaaf en slachtoffer van zijn. We hebben een samenleving gecreëerd waarin de rijken rijker worden en de armen armer, en waarin we zo verstrikt zijn in onze eigen problemen dat we ons niet veroorloven om ons bewust te zijn van wat er gaande is met de rest van de menselijke familie en onze planeet Aarde.


Ook voor activisten is het goed om een spirituele praktijk te hebben om zo vooral positiviteit te voeden en om met hun lijden om te gaan, zodat ze effectief de wereld kunnen helpen. Met woede en frustratie kun je niet veel doen.

Thich Nhat Hanh: "Als we in staat zijn om onze afkomst diepgaand te beseffen - door middel van een blad, een bloem, een kiezelsteen, een lichtstraal, een berg, een rivier, een vogel, of ons eigen lichaam - raken we tegelijkertijd een ultieme en overstijgende dimensie. Die ultieme dimensie kun je niet beschrijven als materieel of spiritueel, object of onderwerp van kennis, persoonlijk of onpersoonlijk. Ze is er gewoon. En als we die ultieme overstijgende dimensie ervaren, voelen we ons gelukkig en comfortabel, zoals de vogels die genieten van de blauwe lucht, of de herten die genieten van de groene velden. We weten dat we niet op zoek hoeven te gaan naar het ultieme buiten onszelf - het zit al in ons, op dit moment."


Dit is een verkorte versie van een interview in The Gardian door Jo Confino uit 2012 .

121 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven