• Arjan

Het buitenmannetje

Uit mijn verhalenbundel 'Het Spijtvrouwtje'

Eind augustus, en 2014 wordt een heel mooi wijnjaar. Dat ziet iedereen. De druiven hebben hun buikjes rond. Het is rustig in de wijngaard. Nog even geduld en de oogst barst los. De wijnboeren zitten binnen – aan de wijn van vorig jaar. Het buitenmannetje werkt buiten.

In keurige rijen staan de druiven op de helling. Geknipt en mooi geschoren. Overbodig groen moet weg, zo weet het buitenmannetje. Dan worden de druiven nog iets vetter. Hij werkt snel en gedisciplineerd en verwijdert nog een blad. “Het is niet mijn wijngaard hoor”, vertelt het buitenmannetje, als ik sta te kijken. “Maar hier is altijd wat te doen – ik help de boeren graag. Ik ben hier altijd bezig, het werken geeft me veel plezier.”

Het Buitenmannetje - uit de verhalenbundel 'Het Spijtvrouwtje'
Het Buitenmannetje - uit mijn verhalenbundel 'Het Spijtvrouwtje'

Het buitenmannetje heeft vijfendertig jaar gewerkt als militair. Hij is gewend aan discipline. “Dat stopt niet als je 55 bent – ook al moet je dan pensioneren… Ik moet bezig zijn, en ik moet regelmaat. Ik wil structuur. Hier in de wijngaard vind ik dat en kan ik me nuttig maken”, vertelt hij terwijl hij rustig doorwerkt…


Het buitenmannetje kijkt tevreden – hij heeft zijn draai gevonden. “Het is hier ook zo lekker stil! En eigenlijk nooit koud. In de winter doe ik gewoon iets extra aan en werk ik nog iets harder”.


Maar nu is het nog mooi weer. Het is eind augustus, en het buitenmannetje weet: 2014 wordt een prima wijnjaar…


https://www.bol.com/nl/p/het-spijtvrouwtje/9200000036035111/

14 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven