• Arjan

Het cruisemannetje

Bijgewerkt op: 26 jan. 2019

Uit mijn verhalenbundel 'Het Spijtvrouwtje'

Een cruise maken is niet meer zo heel bijzonder, tegenwoordig. Sinds de Titanic, heeft de tijd niet stil gestaan. Het publiek is een stuk gewoner geworden, niet meer perse rijk en vaak al blij met klein vermaak. Er zijn zelfs mini-cruises – die eigenlijk geen cruises zijn… Maar ja. Een mens wil wat en ‘erbij horen’ is ook wat waard. Dus zijn er mini-cruises die cruisen voor één nacht. Tussen Duitsland en Noorwegen bijvoorbeeld. Je kunt dan natuurlijk verblijven in een luxe hut met uitzicht, maar het kan ook simpel: aan de bar.


Het cruisemannetje staat aan zo’n bar. Met Vikingbaard en buik vooruit – vrouw en biertje in de hand. Het is al voorbij middernacht en ik kijk met verbazing rond. Stelletjes flaneren langs de vele winkeltjes aan boord. Ik zie veel spiegels en mensen in een glazen lift. Het cruisemannetje bestelt een biertje, tegelijk met mij. We kijken elkaar aan en denken samen: wat doe jij hier? Wat hang jij hier rond?


“Ik schrijf over het leven hier aan boord”, leg ik hem dan uit, zonder dat hij het nadrukkelijk vraagt. “Weet u”, begint het cruisemannetje wat vlak, “ik was stuurman, op de grote vaart. Ik heb de hele wereld gezien. Ik ken alle wereldzeeën, elke haven, elke stad…”

Het cruisemannetje kijkt me aan. “Ik vaar niet meer. Daarom maak ik elke maand deze zelfde cruise. We nemen nooit een hut, mijn vrouw en ik. Weet u, ik ben hier om te varen. Slapen kan ik thuis.“


https://www.bol.com/nl/p/het-spijtvrouwtje/9200000036035111/

13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven