• Arjan

Oosters leven in het westen

Bijgewerkt op: 23 apr. 2019


Reportage door: Arjan Mulder

In juni 2014 was ik op Ibiza voor meditatie, Qigong, Tai Chi en gezond eten. Ik was sceptisch, maar kwam terug als een ander mens. Ik ben veranderd door een ondogmatische oosterse aanpak in een gezin met jonge kinderen. Miguel en Dominika wisten binnen twee minuten zoveel van mij dat het haast griezelig was: over mijn voeding, te veel alcohol, mijn karakter en alle verbanden ertussen. Ik heb gezien wat een Oosterse levensstijl met hun eigen leven doet en het heeft mij overtuigd.Ik kom hier toch voor mijn rust?

Ik heb er zin in. Ik ben blij dat ik weer een stukje Oosterse wijsheid kan oppikken, denk ik onderweg in het vliegtuig. De meeste medepassagiers zien Ibiza vooral als party-eiland: ik zie veel siliconen, botox en tattoos… Als ik aankom op het vliegveld pikt Miguel me op en gaan we naar zijn witte villa op de top van een heuvel. Er waait een heerlijk windje, ik zie boeddha-beelden en relaxbedden. Rust, denk ik. Maar... ik zie ook een kinderfietsje…

Dan blijkt dat Miguel hier zelf woont met zijn vrouw Dominika en hun twee jonge kinderen. Tijdens het retreat ben ik gewoon in hun huis, met hun kinderen en hun honden. Is dat wel ideaal voor een retreat? Daar hoort toch een serene rust te heersen? Ik wacht rustig af. Ik sta open voor alles! Ik weet dan nog niet half hoe belangrijk juist dit alledaagse gezinsleven voor mij zal worden. Juist het totale beeld van een gezonde levensstijl geleefd door een normaal gezin blijkt voor mij doorslaggevend om tot nieuwe inzichten te komen.


“Ik wil een ruimte creëren waar deelnemers de kennis en de vaardigheden opdoen voor een gezondere levensstijl vol vitaliteit en ontspanning.”

Ik ben al snel een open boek

Ik zit aan tafel te praten met Dominika. Ze is begin dertig en ik probeer te begrijpen wat hun drijfveren zijn en met welke intentie het retreat is opgezet. “Miguel en ik hebben veel gereisd. Miguel is Portugees en ik ben Pools. We bezochten en werkten in Portugal, Denemarken, Ierland, Kroatië, India, Nepal, Tibet en we leerden overal heel veel. Miguel heeft zich verdiept in Oosterse geneeskunde. Hij is inmiddels 14 jaar master in Tai Chi en Kung Fu, hij is expert in meditatie en Qigong, en hij reisde daarvoor de hele wereld over”.

Dominika: “Alle kennis komt samen in dit retreat. Ook de kennis van gezonde voeding. Macrobiotiek is van oorsprong ook Chinees. En macrobiotiek is niet alleen de leer van gezonde voeding. Je bent voor 70% wat je eet en voeding is daarmee ook ‘medicijn’. Diagnose is dus ook heel belangrijk”. Dominika heeft met een hummeltje van 1,5 jaar op haar arm mijn gezicht bekeken en binnen twee minuten ben ik een open boek. “Alcohol, suiker en vet maken je onrustig en gejaagd, al denk je waarschijnlijk het omgekeerde. Ik ga je hierover de komende dagen veel leren”. Dominika weet alles over mijn voeding, te veel alcohol, mijn karakter en alle verbanden hiertussen. Ik ben benieuwd.


Overwinning op mezelf

De volgende ochtend begint om 7:00 uur met meditatie onder leiding van Miguel. Ik ben huiverig. Ik heb dit nooit gedaan, maar ik overwin mezelf en doe dapper mee. Meditatie heeft veel te doen met ademhaling, maar de focus van Miguel ligt op ‘zien’. Hij beweegt zijn handen uiteen en probeert zoveel mogelijk te blijven ‘zien’ met de blik op oneindig. Een andere oefening is om een gedachte te laten opkomen en dan te laten wegzakken en slechts te denken ‘maakt niet uit’. Zittend op mijn kussen tussen de bomen lukt het aardig.


Miguel laat de meditatie altijd volgen door enkele Qigong oefeningen. Qigong is de basis van Tai Chi, de Chinese ‘slow motion’ oefeningen die je nog wel eens massaal in een Chinees park ziet. Het is voor mij een goede manier gebleken om ‘de energie van de wereld’ met langzame armbewegingen naar binnen te halen en in mezelf te duwen, en daarna zaken waarvan ik af wil naar buiten te begeleiden. Tai Chi is voor mij een brug te ver, maar dit was voor mij een goede manier om contact te leggen met de wereld. Zeker ook de combinatie van meditatie gevolgd door Qigong.


De dennenappel spreekt

Bijna spiritueel was voor mij de ervaring waarbij ik mij moest concentreren op een object in de omgeving. Ik koos daarvoor, zittend op mijn kussen in lotushouding, een dennenappel. Binnen een paar minuten was het werkelijk of de dennenappel geen ‘ding’ meer was. Het was een persoonlijkheid geworden, het was of het object zou kunnen bewegen en praten.


Het object werd groter en ik werd kleiner. We waren gelijk. En ik realiseerde me hoeveel van deze ‘grote en belangrijke’ objecten er zijn. Het maakte me klein en nederig. Mijn omgeving is vaak niet meer dan visueel behang. Vanaf nu kan ik met verbazing naar een blaadje kijken terwijl ik naar mijn auto loop. Het leeft, het heeft een ‘ziel’, het draagt bij aan mijn leven, mijn geluk. Helemaal Zen.


Macrobiotiek voor sceptici

Dominik staat met het hummeltje van 1,5 jaar op de arm in de keuken de lunch te bereiden. “Onze leermeester is Dr. Antonio Areal”, vertelt ze. “Hij heeft 35 jaar expertise in macrobiotiek: advisering, diagnose, en geneeskunde. We zijn 3,5 maand bij hem in de leer geweest. Macrobiotiek (uit het Griekse Makro = groot/lang en Bios = leven) gaat uit van de Chinese energie-balans yin-yang en de vijf elementen zoals die in onszelf en in ons voedsel zijn te vinden. Het bewaren of herstellen van de balans is belangrijk voor een gezond leven. Afhankelijk van het seizoen en van je gesteldheid pas je je voeding aan (zie de piramide).


De Macrobiotische piramide.
De Macrobiotische piramide. Er zijn overeenkomsten met Ayurveda.

De volgende dag geeft Miguel een workshop macrobiotisch koken. Gezonde voeding gaat uit van veel granen en groenten, minder vis, nog minder wit vlees en nauwelijks rood vlees (zie de piramide hieronder). Elke maaltijd bevat rijst (erg zuiverend) en vaak een vorm van zeewier (erg mineraalrijk). Ik hoor veel details over soorten groenten en hoe dat inwerkt op je energiebalans en zelfs over het snijden van groenten in relatie tot yin-yang. Ik heb me zelf al eens verdiept in de Ayurvedische keuken, en Miguel geeft aan dat de verschillen niet zo groot zijn. Het is echter handig om voor het een of het ander te kiezen. “Het gaat erom wat jou persoonlijk aanspreekt, wie het je heeft uitgelegd en wat voor jou dus het beste voelt”.

Miguel en Dominika staan helemaal boven de materie en dat geeft me een goed gevoel. Macrobiotiek wordt in dit huis realistisch, en niet zweverig of dogmatisch. En: elke maaltijd smaakt perfect! En of het dan gebaseerd is op macrobiotiek, of ayurveda of het zandloperdieet: ik voel me er goed bij. Want ik schreef al eerder: oer-voeding met veel granen en groente en weinig vlees is goed. Onze genen zijn namelijk de laatste 10.000 jaren niet veranderd en dus niet meegegroeid met ons drastisch veranderde eetpatroon.


Holistische benadering

In de door Miguel en Dominika ontwikkelde behandelingen komen een aantal dingen samen: westerse fysiotherapie, osteopathie en manuale therapie met Oosterse diagnose, macrobiotiek en Chinese geneeskunde. Een behandeling start met Oosterse  diagnose gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde. Onbalans en de resulterende emotionele effecten en oorzaken. Dit geeft inzicht in de huidige gezondheidstoestand, conditie van de organen en erfelijke patronen die de gezondheid beïnvloeden.


Oosterse diagnose gaat via het lezen van het gezicht: lijnen, vormen, kleur, glans, etc. De methode is vooral interessant om inzicht te krijgen in erfelijke invloed en emotionele patronen. De behandeling bestaat uit diverse massage-technieken gericht op de meest problematische organen met behulp van de corresponderende meridianen. De sessie wordt afgesloten met een dieet advies op macrobiotische basis, om de balans te herstellen door het weglaten van specifieke voedingsmiddelen en ze te vervangen door andere.


Miguel en Dominika hebben hun oosterse kennis op een mooie manier gebundeld. De laatste 7 jaar is die kennis op Ibiza aangeboden aan privé klanten in hun privé villa’s. Die klanten zijn zó tevreden dat Miguel zelfs één week per maand naar Duitsland vliegt voor een cliënt die speciaal door hem behandeld wil worden. Niet zo vreemd, want Duitsland staat heel open voor niet-westerse gezondheidsbehandelingen.


Het werkt!

Ik ben van het sceptische soort. Eerst zien, dan geloven. Nou, ik ben bekeerd. Ik ga niet macrobiotisch eten, maar ik kook inmiddels wel heel gezond. Ik sta stil bij wat ik koop en wat ik eet. Ik laat suiker staan, drink veel minder alcohol en let erg op vet. De onrust die ik altijd in mij voelde heeft plaats gemaakt voor een soort rust die ik niet kende. Miguel en Dominika kwamen op het juiste moment en lieten me op een ondogmatische manier de juiste dingen zien. Ik doe aan loop-meditatie en ik ervaar de wereld om me heen totaal anders. Er is een connectie die er nooit was. Dankjewel Miguel en Dominika!


Deze reportage werd eerder gepubliceerd op mijn site over wellness en gezondheid.

27 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven