• Arjan

Alleen onzekerheid is zeker

Oosterse meesters zoals Suzuki Roshi en Ajahn Chah halen vertrouwen uit onzekerheid. Ze klampen zich niet vast aan onze veranderlijke wereld. Jack Kornfield vertelt er over in zijn boek 'The Wise Heart'.


Jack Kornfield: "Pas als we de echte betekenis van 'onzekerheid' begrijpen, kunnen we ons 'zeker' voelen.... Zelfs een gebroken kopje kan al helpen om de illusie van 'controle' onder ogen te zien. Als we kinderen opvoeden, een bedrijf opbouwen, een kunstwerk creëren of een onrechtvaardigheid rechtzetten, zal dat een zekere mate van mislukking én succes met zich meebrengen. Zoals dat Margaret overkwam. Ze is hulpverlener en haar kliniek in Kosovo brandde tot de grond toe in af. Maar ze is opnieuw begonnen. Ze weet dat haar werk mensen helpt, ondanks succes en mislukking. Emile verloor haar meest veelbelovende studente door een schietpartij. Maar ze heeft er geen spijt van dat ze hem bijles heeft gegeven en nu geeft ze verschillende anderen bijles ter ere van hem".

"Het is de verschuiving van vasthouden naar loslaten. Of zoals de Japanse Zen-meester Suzuki Roshi het beschrijft: 'Als we de betekenis van vergankelijkheid begrijpen en daar rust in kunnen vinden, worden we gelukkig'. We kunnen ons mooiste porseleinen kopje kapot laten vallen, de school die we zo hard hebben opgebouwd of ons bedrijf kan vergaan, onze kinderen kunnen buiten onze controle allerlei problemen krijgen: als we ons slechts op het eindresultaat richten, zullen we daar kapot van zijn. Maar als we wéten dat het kopje kapot kan gaan en ons er op instellen, is het proces nog steeds belangrijk en creëren we wat we kunnen en vertrouwen we op het grotere proces van het leven zelf. We kunnen plannen, we kunnen bezorgd zijn, we kunnen overal op reageren, maar we weten dat we geen absolute controle hebben. In plaats daarvan is het beter om rustig adem te halen en open te staan voor wat zich ontwikkelt: daar waar we nu zijn."


One day Ajahn Chah held up a beautiful Chinese tea cup. "To me this cup is already broken. Because I know its fate, I can enjoy it here and now. And when it’s gone, it’s gone."

Jack Kornfield: "Wanneer de boeddhistische meester Ajahn Chah vragen kreeg over verlichting, of over wat er na de dood gebeurt, of meditatie hun ziekte zou genezen, of de boeddhistische leringen ook door westerlingen beoefend zouden kunnen worden, glimlachte hij en zei: "Het is onzeker, nietwaar? Met deze wijsheid van de onzekerheid kon Ajahn Chah eenvoudig ontspannen. Hij straalde een enorme rust uit. Hij hield zijn adem niet in en probeerde de gebeurtenissen niet te manipuleren, hij reageerde slechts op de situatie in kwestie.


Op verzoek kon Ajahn Chah de bouw van een grote tempel plannen of toezicht houden op een netwerk van meer dan 100 kloosters die door zijn monniken werden gebouwd. Bij het toespreken van monniken kon hij veeleisend en streng zijn. Maar er was een ruimtelijkheid rond al deze acties, alsof hij zich even later glimlachend tot je kon wenden en zeggen: "Het is onzeker, nietwaar?"


Ajahn Chah was living proof of the secret of life described in the Bhagavad Gita: “to act well without attachment to the fruits of your actions.”

"Het vertrouwen dat Ajahn Chah uitspreekt, ontstaat wanneer ons bewustzijn zich puur in het hier en nu bevindt. Hij gaf aan: 'Ik bevind me in het midden: niemand komt en niemand gaat, niemand is sterk of zwak, jong of oud, niemand wordt geboren en niemand sterft. Dit is mijn ongeconditioneerde vrije denken."


Jack Kornfield: "De oude Zen-meesters noemen dit 'de geest van vertrouwen'. De Zen-teksten leggen uit hoe je dit bereikt: 'Leven in vertrouwen is leven zonder angst voor het onvolmaakte'. De wereld ís 'onvolmaakt'. In plaats van te worstelen om de wereld te perfectioneren, berusten we in de onzekerheid. Dat geeft rust. Dan hebben we de energie om vanuit compassie te werken en het beste van onszelf te geven. Zonder vast te zitten aan de uitkomst hebben we vertrouwen in het proces - onder alle omstandigheden."


Uittreksel uit het boek: 'The Wise Heart' van Jack Kornfield.

Jack Kornfield werd getraind als boeddhistische monnik in kloosters in Thailand, India en Myanmar. Hij brengt sinds 1973 de oosterse wijsheid naar het westen, onder andere door meditatietrainingen en het opzetten van de Insight Meditation Society in Massachusetts, VS. Hij is tevens gepromoveerd als klinisch psycholoog. Een groot leraar van hem was Ajahn Chah, boeddhistische monnik uit Thailand. Jack Kornfield schreef talloze boeken.

34 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven