top of page
  • Arjan

Een radicale kijk op bewustzijn (video)

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Eén van de grootste onbeantwoorde vragen in de wetenschap is: wat is bewustzijn. Peter Russell geeft in zijn lezing voor 'Science and Non-Duality' een prachtig overzicht. De wereld zoals wij die zien bestaat helemaal niet! Er is enkel bewustzijn. Lezing 21 november 2014.

Peter Russell is theoretisch natuurkundige, psycholoog en computer wetenschapper. Stephen Hawking was één van zijn docenten.

Peter Russell geeft in deze presentatie een overzicht van de stand van de wetenschap vanuit diverse perspectieven. De onthutsende conclusie is dat niemand weet hoe onze wereld in elkaar zit. Maar liefst 70% van het universum bestaat uit donkere materie en donkere energie die we allebei niet kunnen waarnemen. Het zijn wiskundig begrippen, nodig voor een wiskundig begrip van de kosmos. Wat het is weten we niet. Er is vooral leegte.


Daarbij kennen we de wereld slechts als een mentale representatie: via waarneming (sensorisch en onderbuik) ontstaat een beeld van een materiële wereld die we nooit rechtstreeks kunnen ervaren. Bewustzijn veroorzaakt het mentale beeld.


En hoe ontstaat dat bewustzijn dan weer? Mensen zijn bewuste wezens. En onze huisdieren ook. En kwallen dan? Hoe ontstaat uit dode materie bewustzijn? Maken zenuwcellen dat we bewust zijn? Maakt het celmembraan dat we bewust zijn? Waar ligt de grens? Zijn ééncelligen dan niet ook een beetje bewust? Heeft dan uiteindelijk niet alles bewustzijn?


Peter Russell gaat er vanuit dat alles bewustzijn heeft. Dat er in de kosmos een universeel bewustzijnsveld is. Dat mensen verdichtingen zijn van dat bewustzijnsveld. Wij zijn de kosmos die zich bewust geworden is van zichzelf.


Voor meer interessante lezingen: https://www.scienceandnonduality.com

Zie ook: http//www.peterrussell.com

130 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page