• Arjan

Tibetaanse gezondheidsleer

Bijgewerkt op: 25 jan. 2019

Tibet heeft een oude gezondheidsleer, genaamd Sowa Riga (de wetenschap van genezing). De ooit zo geheime leer wordt al eeuwen toegepast en is nog steeds in gebruik. De Tibetaanse gezondheidsleer gaat er van uit dat geluk het hoogte doel is. De holistische leer van het dak van de wereld, maakt o.a. gebruik van zeldzame planten en kruiden, filosofie en wetenschap om een gezond lichaam en een gezonde geest te behouden.

Principes van de Tibetaanse Gezondheidsleer

De Tibetaanse gezondheidsleer geeft aan dat iedere levend wezen bestaat uit energie en is geboren met een unieke eigen natuur, bestaande uit drie energieën: loong, tripa en badkan. Deze drie (de humeuren van het lichaam) moeten in balans zijn.


Loong is het vermogen van het lichaam om fysieke substanties zoals bloed te laten circuleren, energie (bv. van het zenuwstelsel) en niet-fysische zaken zoals gedachten.

Badkan wordt gekarakteriseerd door kou en is de bron van veel zaken zoals spijsvertering, het onderhouden van onze fysieke structuur, gewrichten en mentale stabiliteit.

Tripa wordt gekarakteriseerd door warmte en is de bron van veel functies zoals thermo-regulatie, metabolisme, lever functie en intelligentie.


De Tibetaanse systeem is een wetenschap én kunst om deze drie primaire energieën in balans te houden. Ieder van ons heeft een uniek samenstel van zowel sterktes als zwaktes en door dit samenstel te kennen en te doorgronden kunnen we onze sterktes uitbouwen en onze zwaktes ombuigen. Tibetaanse gezondheidsleer kent drie technieken voor diagnose (het voelen van de pols, urine analyse en uitgebreide gesprekken met de patiënt) en vier principes om lichaam en geest in evenwicht te brengen (karma ofwel oorzaak/gevolg, goed omgaan met lijden, genezen en cultiveren van blijdschap).


De invloed van het boeddhisme

Tibetaanse gezondheidsleer is diep geworteld in de boeddhistische filosofie en psychologie. Het is een erg spirituele, maar tóch fysieke genezingspraktijk. Het holistische systeem past helemaal binnen het boeddhisme. Leven en evolutie worden gezien als de hoofdreden voor ziekte en ziektesymptomen. Tibetaanse gezondheidsleer tracht via de boeddhistische principes te genezen en lijden tegen te gaan: tijdelijk maar ook permanent. Historisch gezien heeft de Tibetaanse gezondheidsleer zijn wortels in de tijd van Boeddha (2500 jaar geleden) die zelf ook gezondheidsleer onderwees in kloostergemeenschappen.

Tibetaanse gezondheidsleer richt zich op de directe beïnvloeding van de combinatie lichaam/geest door geschikte medicijnen, dieet, gedrag en therapieën om de effecten van negatieve mentale passies tot rust te brengen. Fysische gezondheidsbehandelingen worden niet als afdoende gezien om de oorzaken van ziektes tegen te gaan. Daarom onderwees Boeddha de methode om inzicht te krijgen in negatieve emoties en om deze tegen te gaan.


Hoe werkt het

Fysieke problemen zijn volgens het boeddhisme altijd nauw verweven met mentale, sociale en spirituele problemen. Verstoorde emoties, zoals de drie mentale problemen van gehecht zijn, boosheid en smal van geest zijn, veroorzaken onbalans in de energiestromen in het lichaam en resulteren in ziekte. Voor boeddhisten is de geest gezond als die vrij is van ontkenning en verwarring.


Wat is het verschil tussen Tibetaanse gezondheidsleer, Ayurveda, traditionele Chinese gezondheidsleer (TCM) en yoga?

Tibetaanse gezondheidsleer staat het dichtst bij de Ayurveda, qua pricipes en qua toepassing. In alle gezondheidstradities is het essentieel om een gebalanceerd leven te leiden en elke van de tradities beschrijft de fysieke wereld en de fysiologie in termen van 'energie'. Tibetaanse gezondheidsleer en Ayurveda zien beiden een energie-systeem dat uitgaat van drie primaire energieën, terwijl de traditionele Chinese gezondheidsleer er slecht twee onderkent: warm (yang) en koud (yin). Tibetaanse gezondheidsleer en Ayurveda gebruiken andere terminologie, maar hun begrip van de drie energieën is hetzelfde. Tibetaanse gezondheidsleer en Ayurveda propageren een evenwichtige levensstijl door het volgen van een 'yogi way of life'. De Tibetaanse yoga focust daarbij op ademhaling, ontgiftende oefeningen en het herstellen van een gezonde geestelijke toestand.


Chronische ziekten

Tibetaanse gezondheidsleer heeft grote successen behaald bij de bestrijding van chronische ziekten die het westen als ongeneeslijk zag. Karl Lutz, een Zwitserse medicijnen producent, heeft daarvoor Padma AG opgericht, een firma die sinds 1969 Tibetaanse kruidenformules produceert. Hij startte de productie van Padma 28, afgeleid van de Tibetaanse kruidenformule Gabur 25. De formule bevat een complex samenstel van plantaardige actieve substanties. In Zwitserland, waar een omvangrijke Tibetaanse vluchtelingen gemeenschap woont, is dit middel geregistreerd als medicijn en wordt het gebruikt om verstoringen in de bloedsomloop te behandelen. Klinische trials met de Tibetaanse kruidenformule Padma 28 zijn in Europa al sinds 1970 gaande.


Meerdere studies laten tevens een positief effect zien van PADMA 28 bij andere ontstekingsziektes zoals hepatitis, levercirrose, multiple sclerosis en reumatische artritis. Daarnaast heeft Padma 28 positieve invloed op het immuunsysteem, ontstekingsremmend, geeft het celbescherming, is het een sterke antioxidant, anti-microbiologisch en een anti-klontermiddel voor het bloed. Arts en onderzoeker Hebert Schwabl werkt met Padma:

“Tibetan Medicine brings us back one of these lost memories of a time when people still had another contact with nature, another contact with the herbal material. So this knowledge of Tibetan Medicine, which is so finely tuned according to the energetic principles of Tibetan Medicine, offers a lot of benefits, especially in complex diseases, in diseases which have many causes, chronic diseases, and in prevention of diseases people will suffer from when they become older.”

Zie verder: https://upliftconnect.com/the-tibetan-science-of-healing/

51 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven