Ik word blij van reizen, schrijven, filosoferen en publiceren. Want de wereld is inspirerend, mensen zijn bijzonder en de natuur is creatief. Dat maakt elke reis tot bron van prachtige verhalen.  Lees meer over mij

© 2020 by Arjan Mulder created at Wix.com

Arjan Mulder

Over mij

Ik word blij van reizen, schrijven en publiceren. Verhalen vertellen. Storytelling. En onderzoeken en filosoferen. Als kind al kon ik uren naar een druppelende kraan kijken of naar de landing op de maan. In een paardendeken lag ik naar de sterren te kijken, door een zelfgemaakte telescoop. En door een een primitieve microscoop zag ik miljoenen krioelende microben in een druppel uit een sloot.

Vanuit die nieuwsgierigheid werd ik lang geleden onderzoeker in de revalidatie. Maar na 10 jaar onderzoek en een wetenschappelijk promotie werd ik toch maar liever reisjournalist en docent, ondanks mijn PhD. Want de wereld is boeiend, mensen zijn bijzonder en de natuur is creatief. Daar wilde ik me vol op richten. Liever breed dan smal en diep. Liever toepassingen dan nog meer vragen.

Na een reis in 2013 naar het boeddhistische Sri Lanka, werd ik gegrepen door de oosterse wijsheden. Sindsdien probeer ik de oosterse (boeddhistische) wijsheid in onze westerse wereld te integreren. Daarnaast is de oosterse filosofie een prachtige spiegel voor onze iets te zelfverzekerde westerse waarden.

Reizen is prachtig. Reizen is zien. Reizen is ervaren. Reizen is anders naar de wereld kijken. De wereld zit vol mooie intrigerende mensen en vol met eerlijke activiteiten. Om daarover als reisjournalist te kunnen schrijven is een voorrecht.

Maar reizen en consumeren heeft een keerzijde. De ecologische en sociale impact van (over)toerisme is enorm. De huidige milieueffecten zijn niet te negeren. Het zijn problemen die direct samenhangen met onze westerse manier van kijken naar het leven: we geloven in maakbaarheid en in onze eigen superioriteit, we zien onszelf niet meer als onderdeel van de natuur, en bezit, status en macht zijn de voornaamste criteria voor succes in ons economisch bestaan.

Reizend door Sri Lanka ben ik mijn eigen wereld steeds sceptischer gaan bezien. Want vanuit de oosterse filosofische wijsheden over het leven, zien de westerse uitgangspunten er wel heel erg komisch uit. De benadering van hoe een mens gelukkig wordt is 180 graden anders. Ik ben me verder gaan verdiepen in het boeddhistische gedachtegoed en mijn afkeer van de westerse benadering neemt alleen maar verder toe. Ik noem mezelf geen boeddhist, maar hanteer de oosterse filosofieën graag als spiegel.

Reizen is anders leren kijken, niet in het minste naar jezelf. Nadenken over de eigen rol en mogelijkheden betekent voor mij dat ik verhalen wil en moet en kan vertellen. Ik ben in staat om beeldend te verwoorden, en woorden van beeld te voorzien. Ik heb er inmiddels voor gekozen alleen nog maar voorbeelden tonen van inspirerende mensen en van eerlijke activiteiten. Verhalen vertellen. Zoals vroeger al, bij het kampvuur. Van mensen en activiteiten die de wereld een beetje mooier maken. Geen massatoerisme maar 'klein' reizen. En projecten zoeken die investeren in ecologisch herstel.

Ik doe dat op deze website, als redacteur van Reishonger.nl, als reisjournalist bij Seniorenwijzer en als auteur van boeken. Storytelling. Verhalen delen. Mooi.

Inspirerend.

Arjan Mulder