Over mij

Als kind kon ik uren naar een druppelende kraan kijken of naar de landing op de maan. In een paardendeken lag ik naar de sterren te kijken, door een zelfgemaakte telescoop. En door een een primitieve microscoop zag ik miljoenen krioelende beestjes in een druppel uit een sloot. Nieuwsgierigheid. Willen weten.

Ik werd onderzoeker in de revalidatie. Ik deed 10 jaar onderzoek en zag vooral dat ik steeds minder begreep. Veel weten van weinig, betekent weinig oog voor het geheel. Dus werd ik na mijn wetenschappelijke promotie liever reisjournalist en docent. Liever brede nieuwsgierigheid dan smalle kennis. Liever toepassingen dan nog meer vragen. Want de wereld is té boeiend, mensen zijn té bijzonder en de natuur is oneindig creatief.

In 2010 kwam ik in Sri Lanka in contact met het boeddhisme. Ik werd gegrepen door de oosterse wijsheid. De oosterse (boeddhistische) filosofie bleek een prachtige spiegel waarin ik de beperkingen van mijn eigen westerse cultuur nog veel scherper zag. De reis naar Sri Lanka was de inspiratie voor de boeken die ik daarna schreef: 'Als Boeddha Darwin kende', 'De dag dat Boeddha lachte' en 'Koeien denken niet'.

Reizen betekent voor mij zien. Beperkingen zien. Mogelijkheden zien van andere culturen. Maar reizen heeft ook een keerzijde. De impact van (over)toerisme is enorm. Het geeft problemen die direct samenhangen met onze westerse manier van kijken naar het leven: we geloven in maakbaarheid en in onze eigen superioriteit, we zien onszelf niet meer als onderdeel van de natuur, en bezit, status en macht zijn de voornaamste criteria voor succes in ons economisch bestaan.

De oosterse filosofische benadering van succes is 180 graden anders. Mijn boeken gaan daarover. Ik noem mezelf geen boeddhist, maar de oosterse filosofieën zijn prachtig om de westerse waarden te relativeren. En om alternatieven te aan te dragen, gebaseerd op acceptatie in plaats van controle.

Reizen is anders leren kijken, niet in het minste naar jezelf. Kijkend naar mijn eigen rol en mogelijkheden betekent het dat ik vooral de samenhang wil duidelijk maken in wat ik zie. Verhalen vertellen. Beeldend verwoorden en woorden van beeld voorzien. Van inspirerende mensen en van eerlijke activiteiten. Een spiegel. Want veel dingen zijn anders dan we in eerste instantie denken. Vertellen. Zoals vroeger al, bij het kampvuur. Van mensen en activiteiten die de wereld een beetje mooier maken. Geen massatoerisme maar 'klein' reizen. Projecten die investeren in ecologisch herstel.

Ik doe dat op deze website, als redacteur van Reishonger.nl, als reisjournalist bij Seniorenwijzer en als auteur van boeken. Storytelling. Verhalen delen. Mooi.

Inspirerend.

Arjan Mulder

Arjan Mulder